Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2012 00:17 - Да ви кажа за Гърция..
Автор: unblock Категория: Забавление   
Прочетен: 1657 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Беше ми писнало да гледам телевизия и да слушам нашенците да ругаят Гърците дето били харчили харчили, а сега така им се пада - нека мизерстват. Така и не разбрах колко сложно е да се разбере, че там дето ръфат западните банки обикновено нещата са опрели до кокъл и не биха се отказали освен ако жертвата им не пукне. Какво имам предвид. Да опростим нещата, ще започна с бюджетния дефицит. Обикновено той е инструмент за стимулиране на икономическия растеж. Когато държавата харчи повече от това което изземва от икономиката то по проста първолашка аритметика у икономическите субекти остават едни пари. Противно на българската действителност, където тези пари скоропостижно напускат страната заради отрицателното ни търговско салдо, то в Гърция този дефицит води до реален икономически растеж. И така, как например щатите подхранват икономическия си растеж. Печатят пари или ги взимат на заем. Двете са едно и също защото при печатането ти пак вземаш заем, срещу стойността на стоките, които продаваш. Щатите разбира се име лесно защото петролът и оръжието, кокаинът и амфетамините, най-вече се продават срещу долари, разбирай от самите американци, затова и обичат да им помпат цените с перманентни конфликти, холивудски продукции за промиване на мозъци, финансови кризи..понеже това не им е достатъчно, предлагат и пари срещу долари - всякакви видове кредити, срещу които искат в замяна още повече долари, които дори не съществуван на планетата, та затова от време на време банките трябва да натискат бутона дилийт на част от тези измислени активи дето стоят в балансите им като кухи вземания в балансите на българските фирми ДДСарки. Алчността им обаче не стига дотук и продължават с фабрикуване на дериватни инструменти, та създават търсене за долара дори и на Луната. Така доларът търсен от всички покачва бавно но сигурно цената си гледан отстрани от заблеяното, като цигане към лавка за гофрети, Евро. Но това всеки го знае. Така Щатите от време на време, като долара съвсем го удари на скъпотия и цифромания, олабват пресите и си нашляпват трилион-трилион и нещо, а като ги засилят към финансовите пазари,  цената се успокоява и ..така известно време докато любовта не започне отново..

Подобни, но значително по-скромни схеми ползват Британци /щото от хиляда години са си бъкани с пари и без това/, Франция – взимай заем и харчи, Германия – пуска дребните банки-бойни кучета да опоскат локалните фирми и после нахлува с кавалерията от големи фирми и фондове. Всяка успешна икономика разчита на дефицита за да крепи икономическия ръст и затова се опитват да притиснат дребосъка да стои на баланс. Така ни спестяваме ни харчим, просто си дубим, като наркоман на във ваната, чакайки да се катурнем и удавим.

Какво направи Гърция? Те казаха – защо да не ползваме и ние инструментите н аголемите батковци. Дайте да вземем на заем, ще строим икономика, заводи. Какво може да се обърка? При обезценяващите се евро и долар е по-евтино да харчиш отколкото да спестяваш. А ако ония откачат и си поискат парите, нека вземат собствеността на заводите, но не мога да ги изнесат от страната, нека ни вземат къщите и си ги носят нарамо в белия дом. Това е - актива е недвижим и остава в страната. А как ще се справим с кредиторите по друг начин. Ще вземем от сто човека едновременно, така ще им е трудно да се консолидират и винаги ще може да ги бавиме или да взимаме от треди за да платим на втори..да, изнервиха се западняците че Гърците използват собствените им хитрини за да, нека си го признаем, живеят достойно. Откачиха западняците и консолидираха кредита на Гърците, изкупиха го, сега Гърция дължи пари само на Евросъюза и само един човек държи юздите на непокорна Гърция – Меркози и отбор банки, начело със СИТИ. Дойчебанк и Комерц са десантчиците, които показаха че пари на бунището ще хвърлят, но методите си няма да разкрият.

А ние продължаваме да лаем, колко зле били Гърците, как си го заслужавали, как били харчили..а аз питам – защо само на силните да е позволено да са мошенници. Защо само Щатите и западните гиганти да могат да растат чрез дълг, чрез дефицит?

Падна Гърция, а с нея и последната надежда за дребосъците от източна европа...

Следващият път ще ви разкажа за АЕЦа и HSBC – кога ги чаках..кога дойдоха..





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: unblock
Категория: Забавление
Прочетен: 68299
Постинги: 37
Коментари: 16
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031